Meble sosnowe – jak dobrze wysuszyć i przygotować drewno?
Suszenie drewna jest jednym z etapów, które drewno przechodzi zanim zostanie ostatecznie przygotowane do końcowej obróbki, a dzięki pracy specjalistów oraz nowoczesnych maszyn zamieni się w meble drewniane. Jest to zarazem jedna z najważniejszych czynności, którą należy wykonać ze ściętym i pociętym drewnem. Drzewo tuż po ścięciu nie nadaje się do wykorzystania w żaden sposób w meblarstwie i stolarstwie. Spowodowane jest to zbyt dużą ilością wody, którą w sobie zawiera – stąd potrzeba jego wysuszenia. Istnieją różne sposoby suszenia drewna – wybór najlepszego zależy przede wszystkim od dalszego przeznaczenia drewna, a także indywidualnych możliwości właściciela.
Doprowadzanie drewna do pożądanej wilgotności
Świeżo ścięte drzewo w zależności od gatunku i miejsca występowania może osiągać znaczną wilgotność. Przeznaczenie drewna decyduje o tym jaka musi być minimalna wilgotność, aby mogło ono zostać użyte. W przypadku drewna opałowego parametr ten musi kształtować się na poziomie 15-20% – drewno znajduje się wtedy w stanie powietrzno suchym. Stan ten osiągany jest dzięki suszeniu drewna na świeżym powietrzu. Nie może być ono jednak składowane w dowolny sposób. Konieczne jest przestrzeganie zasad, które ograniczą możliwość pojawienia się niepożądanych skutków suszenia (deformacji drewna, sinienia, zagrzybienia – wady te występują głównie na skutek złego przechowywania i źle przeprowadzonego procesu suszenia). Aby uzyskać stan powietrzno suchy trzeba drewno ułożyć w sztaple na np. betonowych słupkach podporowych o wysokości 0,5-0,75 m (w zależności od wilgotności gruntu). Konieczne jest używanie przekładek dla każdej warstwy – pozwalają one na swobodny przepływ powietrza. To właśnie powietrze i jego odpowiednia cyrkulacja są najważniejsze dla prawidłowego wysuszenia drewna. Ułożone drewno musi być solidnie zadaszone, więc jeszcze lepszym pomysłem niż układanie go w sztaplach na świeżym powietrzu jest zrobienie tego w otwartej hali – oczywiście jeśli tylko istnieje taka możliwość. Proces suszenia drewna na wolnym powietrzu jest zwany sezonowaniem. Czas, który drewno powinno „przeleżeć” by uzyskać odpowiednią wilgotność wylicza się ze wzoru M = k*d, gdzie M to liczba miesięcy, k to współczynnik inny dla każdego rodzaju drewna (dla sosny wynosi 4,5), a d to grubość suszonej tarcicy wyrażona w centymetrach. Zatem przykładowo, jeśli suszymy deski sosnowe o grubości 2 cm, to czas, który powinniśmy poświęcić na jego suszenie wyliczamy następująco: M = 4,5*2. Prosty rachunek daje liczbę 9, czyli powinno to być 9 miesięcy.
Drewno przeznaczone do wykorzystania w meblarstwie i stolarstwie powinno mieć jeszcze niższą wilgotność. Optymalną wartością jest przedział od 6 do 10%. Aby doprowadzić drewno do takiego poziomu wilgotności nie wystarczy suszenie na powietrzu. Oczywiście można to zrobić i sprowadzić drewno do poziomu 15% wilgotności, jednak kolejnym krokiem musi być przeniesienie drewna do specjalnie przeznaczonego do tego pomieszczenia – suszarni. Jednym z rodzajów suszarni jest suszarnia komorowa. Suszenie w tym miejscu opiera się na zjawisku konwekcji, czyli procesie unoszenia się ciepła. Proces ten polega na przemieszczaniu się gorącego powietrza lub innego gazu, który przekazuje ciepło drewnu, jednocześnie pobierając z niego wilgotność. Aby ten proces mógł zachodzić należy zadbać o odpowiedni mikroklimat w suszarni (dopasowana temperatura i optymalna wilgotność). Suszenie w oparciu o zjawisko konwekcji odbywa się w trzech etapach. Pierwszym z nich jest suszenie wstępne, w którym drewno ogrzewane jest do temperatury o mniej więcej 10°C wyższej, niż początkowa (podniesienie temperatury do około 60°C pozwoli na neutralizację rozwijających się grzybów). Kolejnym etapem jest suszenie właściwe, które – jak sama nazwa wskazuje – polega na doprowadzeniu drewna do wilgotności 6-10%. Ostatnim etapem jest suszenie wyrównawcze, mające na celu wyrównanie wilgotności na całej powierzchni suszonego drewna.
Napisz komentarzOdpowiedz
Archiwum bloga
Kategorie bloga